Bacallà amb panses i ou dur
El bacallà amb panses i ou dur és un dels plats tradicionals de la Quaresma; a casa l’hem menjat sempre el Divendres Sant.
Avui us comparteixo la recepta que feia la meva àvia, que li va ensenyar a la meva mare, i que ella també m’ha ensenyat a mi.
Tot i que es pot fer perfectament el mateix dia; jo us recomano que el deixeu fet el dia abans; ja que aquests plats de xup xup si els deixem reposar sempre són molt més bons; ah, i sobretot no us oblideu d’acompanyar-lo amb un bon pa!
Ingredients per 4 persones
8 talls de bacallà dessalat
150 g de panses sultanes
2 o 3 carxofes
4 ous durs
Oli d’oliva
Farina
Aigua
Vi ranci
1 ceba de figueres
Tomàquet ratllat natural
Per la picada
Avellanes torrades
1 gra d’all
Julivert
Elaboració
- En una cassola amb una mica d’oli, fregiu els trossos de bacallà prèviament enfarinats, i un cop s’hagin enrossit reserveu-los.
- En el mateix oli fregiu les panses amb compte que no es cremin. Reserveu-los.
- A continuació fregiu els cors de carxofa tallats a quarts fins que siguin rossos. Reserveu-los.
- A la mateixa cassola feu un sofregit de ceba i tomàquet. Quan estigui gairebé a punt, tireu-hi una mica de vi ranci i deixeu-lo evaporar.
- Incorporeu al sofregit el bacallà, les carxofes i les panses i cobriu-ho amb aigua.
- Deixeu que faci la xup xup uns 20 minuts. Compte amb remenar el bacallà, que es demenussa fàcilment; és millor que aneu movent la cassola.
- Poseu-hi els ous durs sencers i deixeu-ho 5 minuts més; és millor que els talleu per la meitat a l’hora de servir el plat a taula; així evitareu que s’esmicoli el rovell.
- Afegiu-hi una picada que haureu fet amb un gra d’all, avellanes torrades i julivert picat, deixeu-ho coure 5 o 10 minuts més i pareu el foc.
- Deixeu-ho reposar i ja ho podreu servir.