Canelons
Aquest any m’ha tocat fer el dinar de Sant Esteve, i com que a casa som de tradicions, no podien faltar els canelons.
Aquests son els canelons que feia la meva àvia, i que era una gran cuinera. La seva recepta no parla de temps de cocció, i per fer la beixamel parla de 3 petricons de llet, una mesura d’abans que s’emprava pels líquids; 1 petricó equivalia a ¼ de porró, més o menys 250 ml, en canvi no parla ni de quantitat de farina ni de mantega; es nota que havia cuinat moltíssim i ho feia tot de memòria.
Tot i que les quantitats que poso son per un paquet de canelons, al ser molt entretinguts de fer, jo he afegit més tall i n’he fet uns quants més que he congel.lat en safates de 6 i de 12, sense la beixamel.
Val la pena fer-ne més, i així qualsevol cap de setmana podeu tenir un plat que fa festa; només haureu de fer la beixamel al moment, posar formatge ratllat i gratinar-los.
Ingredients per a un paquet de canelons
1 paquet de canelons
2 pits de pollastre
250 g de vedella
250 g de carn magra
1 botifarra crua petita
1 cabeça d’alls
2 cebes de figueres petites
1 pastanaga
Sal
Pebre negre
1 fulla de llorer
Oli d’oliva
Llet
Per la beixamel
1 l de llet
100 g de mantega
80 g de farina
Sal
Nou moscada
Per gratinar
Formatge ratllat
Mantega
Elaboració
- En un cassola amb força oli, farem un rostit amb tots els ingredients: el pollastre, la vedella, la carn magra, la botifarra, les cebes, la pastanaga, la cabeça d’alls i el llorer. El tall el podeu salpebrar abans.
- Un cop rostit ho deixarem refredar i ho trinxarem tot, excepte els alls.
- Reservarem l’oli del rostit.
- A la mateixa cassola on hem fet el rostit, hi posarem una mica del suc del rostit i sofregirem el tall trinxat afegint-hi una mica de llet, fins que tingui la textura que us agradi. Ho tastarem de sal per si cal afegir-ne. Ho reservarem.
- Bullirem les plaques del canelons en un olla amb força aigua, un raig d’oli i una fulla de llorer uns 12 o 15 minuts. Quan siguin cuites les posarem en un bol amb aigua freda i les posarm sobre un drap de cuina, les assecarem una mica i ja podrem farcir els canelons amb l’ajuda d’una màniga pastissera.
- Posarem els canelons en una safata apta per anar al forn.
- Mentres, farem la beixamel. En una paella posarem la mantega i un cop s’hagi fos incorporarem la farina i remenarem bé fins que quedi ben dissolta durant un parell de minuts; seguidament afegirem la llet calenta en dos o tres vegades sense deixar de remenar. Un cop arrenqui el bull afegirem un pessic de sal i una mica de nou moscada. Deixarem que bulli 2 minuts i ja podrem napar els canelons.
- Escamparem força formatge ratllat per sobre i uns dauets de mantega y ja ho podrem gratinar.
Rosa Maria
Publicat el 19:33h, 28 desembreJo també els faix aixi, lo que la bechamel le faix amb sofreguit de seve i tomaquet i mantega farine i llet despres ben colade i quede rosade, a casa els hi encanten !!
Sònia Berengueras
Publicat el 19:07h, 29 desembreSegur que son boníssims! I els canelons, com els de casa res!
Una abraçada,
Sònia