Canelons - Pa amb vi i sucre
Aquest any m’ha tocat fer el dinar de Sant Esteve, i com que a casa som de tradicions, no podien faltar els canelons. Aquests son els canelons que feia la meva àvia, i que era una gran cuinera. La seva recepta no parla de temps de cocció, i de la beixamel parla de 3 petricons de llet, una mesura d’abans que s’emprava pels líquids; 1 petricó equivalia a ¼ de porró, més o menys 250 ml, en canvi no parla ni de quantitat de farina ni de mantega; es nota que havia cuinat moltíssim i ho feia tot de memòria. Tot i que les quantitats que poso son per un paquet de canelons, al ser molt entretinguts de fer, jo he afegit més tall i n’he fet uns quants més que he congel.lat en safates de 6 i de 12, sense la beixamel. Val la pena fer-ne més, i així qualsevol cap de setmana podeu tenir un plat que fa festa; només haureu de fer la beixamel al moment, posar formatge ratllat i gratinar-los.
canelons, nadal, sant esteve
17254
post-template-default,single,single-post,postid-17254,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-theme-ver-10.1.1,wpb-js-composer js-comp-ver-5.0.1,vc_responsive

Canelons

Aquest any m’ha tocat fer el dinar de Sant Esteve, i com que a casa som de tradicions, no podien faltar els canelons.

Aquests son els canelons que feia la meva àvia, i que era una gran cuinera. La seva recepta no parla de temps de cocció, i per fer la beixamel parla de 3 petricons de llet, una mesura d’abans que s’emprava pels líquids; 1 petricó equivalia a ¼ de porró, més o menys 250 ml, en canvi no parla ni de quantitat de farina ni de mantega; es nota que havia cuinat moltíssim i ho feia tot de memòria.

Tot i que les quantitats que poso son per un paquet de canelons, al ser molt entretinguts de fer, jo he afegit més tall i n’he fet uns quants més que he congel.lat en safates de 6 i de 12, sense la beixamel.

Val la pena fer-ne més, i així qualsevol cap de setmana podeu tenir un plat que fa festa; només haureu de fer la beixamel al moment, posar formatge ratllat i gratinar-los.

Ingredients per a un paquet de canelons

1 paquet de canelons

2 pits de pollastre

250 g de vedella

250 g de carn magra

1 botifarra crua petita

1 cabeça d’alls

2 cebes de figueres petites

1 pastanaga

Sal

Pebre negre

1 fulla de llorer

Oli d’oliva

Llet

Per la beixamel

1 l de llet

100 g de mantega

80 g de farina

Sal

Nou moscada

Per gratinar

Formatge ratllat

Mantega

Elaboració

  1. En un cassola amb força oli, farem un rostit amb tots els ingredients: el pollastre, la vedella, la carn magra, la botifarra, les cebes, la pastanaga, la cabeça d’alls i el llorer. El tall el podeu salpebrar abans.
  2. Un cop rostit ho deixarem refredar i ho trinxarem tot, excepte els alls.
  3. Reservarem l’oli del rostit.
  4. A la mateixa cassola on hem fet el rostit, hi posarem una mica del suc del rostit i sofregirem el tall trinxat afegint-hi una mica de llet, fins que tingui la textura que us agradi. Ho tastarem de sal per si cal afegir-ne. Ho reservarem.
  5. Bullirem les plaques del canelons en un olla amb força aigua, un raig d’oli i una fulla de llorer uns 12 o 15 minuts. Quan siguin cuites les posarem en un bol amb aigua freda i les posarm sobre un drap de cuina, les assecarem una mica i ja podrem farcir els canelons amb l’ajuda d’una màniga pastissera.
  6. Posarem els canelons en una safata apta per anar al forn.
  7. Mentres, farem la beixamel. En una paella posarem la mantega i un cop s’hagi fos incorporarem la farina i remenarem bé fins que quedi ben dissolta durant un parell de minuts; seguidament afegirem la llet calenta en dos o tres vegades sense deixar de remenar. Un cop arrenqui el bull afegirem un pessic de sal i una mica de nou moscada. Deixarem que bulli 2 minuts i ja podrem napar els canelons.
  8. Escamparem força formatge ratllat per sobre i uns dauets de mantega y ja ho podrem gratinar.

 

Etiquetes:
2 Comentaris
  • Rosa Maria
    Publicat el 19:33h, 28 desembre Respon

    Jo també els faix aixi, lo que la bechamel le faix amb sofreguit de seve i tomaquet i mantega farine i llet despres ben colade i quede rosade, a casa els hi encanten !!

    • Sònia Berengueras
      Publicat el 19:07h, 29 desembre Respon

      Segur que son boníssims! I els canelons, com els de casa res!

      Una abraçada,

      Sònia

Publicar un comentari