Coca de Sant Joan – 2020
Ganes de revetlla? Com aquest any no podré preparar la coca per la revetlla, m’he avançat i he fet una pre-revetlla aquest cap de setmana amb aquestes dues coques, la de fruita confitada i la de crema.
Per fer la massa de brioix he fet servir la recepta de sempre i que és la que millor em funciona. Amb aquestes mides, m’han sortit 3 coques de 330 grams, de les quals n’he fet servir dos i la tercera l’he congelat.
Com a consell, us recomano que prepareu la massa del brioix i la crema pastissera el dia abans de menjar la coca; d’aquesta manera el dia que la volgueu menjar només l’haureu d’estirar, deixar-la llevar i decorar-la al vostre gust.
Ingredients
Per la massa de brioix
500 g de farina de força
10 g de sal
100 g de sucre
3 ous
100 g de llard
35 g de llevat de forner
120 – 130 g d’aigua
2 cullerades d’aigua de flor de taronger
1 ou batut amb sal per pintar les coques
Per la crema pastissera
½ l de llet
2 rovells d’ou
125 g de sucre
40 g de midó o maizena
Pell de llimona
Un canó de canyella
Per decorar la coca de crema:
Crema pastissera
Pinyons
Sucre
Per decorar la coca de fruita:
Fruita confitada
Pinyons
Sucre
Elaboració
- Comencem preparant la crema pastissera el dia abans. En un cassó poseu la llet, la pell de llimona i el canó de canyella i deixeu que arrenqui el bull. De llet reserveu-ne una mica de freda per desfer el midó.
- En un bol barregeu els rovells amb el sucre, coleu la llet i barregeu-la. Incoporeu el midó desfet amb una mica de llet freda i torneu a posar la mescla al foc. Remeneu sense parar fins que veiu que arrenca el bull, però sense que bulli i retireu-la del foc.
- Guardeu-la en un recipient de vidre i tapeu-la amb paper film; que toqui la crema. D’aquesta manera evitarem que faci pell. Un cop freda guardeu-la a la nevera.
- Per fer la massa de brioix, al bol de la Kitchen Aid pasteu la farina, el sucre, la sal, els ous, l’aigua de flor de taronger i l’aigua (reserveu-ne una mica per el final)
- Poseu el llard en un cassó al foc i deixeu que es desfaci.
- Un cop tingueu tots els ingredients pastats afegiu-hi el llard desfet mica en mica i continueu pastant a velocitat lenta fins que s’hagi integrat a la massa.
- Un cop la massa hagi absorbit tot el llard afegiu-hi el llevat desmenussat juntament amb una mica d’aigua. Continueu pastant fins que la massa es desenganxi de les parets del bol.
- Formeu-ne una bola i guardeu-la en un bol untat amb una mica d’oli i tapat amb paper film durant 1 hora a la nevera.
- Seguidament, dividiu la massa en porcions d’uns 330 g, o la mida que volgueu, feu-ne boles i poseu-les en una safata untada amb una mica d’oli. Guardeu-les a la nevera durant 30 minuts.
- Passats els 30 minuts treiu-les de la nevera i amb l’ajuda d’un corró estireu-les fins que tinguem un gruix d’1cm o d’1’5cm.
- Per la coca de crema: Pinteu-la amb un ou batut amb sal i deixeu-la llevar fins que hagi doblat el seu volum; uns 90 minuts.
- Un cop llevada, torneu-la a pintar amb ou batut amb sal amb molta cura. Decoreu-la amb la crema pastissera, pinyons i sucre.
- Per la coca de fruita: Pinteu-la amb ou batut amb sal, poseu la fruita confitada (taronja, meló, cireres…), i deixeu-la llevar fins que hagi doblat el seu volum. Un cop llevada, escampeu els pinyons i el sucre.
- Preescalfarem el forn a 190º.
- Ho enfornarem uns 12 o 15 minuts aproximadament.
Paquita R.
Publicat el 15:58h, 25 junyHola Sonia! he fet la coca de crema i pinyons seguint la teva recepta i el resultat ha estat espectacular.
Paquita R.