Focaccia amb olives negres i romaní
Després d’un temps una mica desapareguda, avui publico una de les receptes que vaig fer durant confinament.
Aquesta focaccia amb olives negres i romaní és una recepta de l’Olga Vila; la vaig veure a les seves stories i val a dir que surt espectacular. Si voleu veure el pas a pas, us recomano que les mireu.
No m’allargaré gaire en la introducció de la recepta, només us diré que al tractar-se d’una massa fermentada, vol el seu temps, i per tant paciència. Si us animeu a fer-la, penseu que haureu de començar un o dos dies abans.
El millor de preparar-la a part del plaer de menjar-la és el moment en que el s’han d’enfonsar els dits a la massa tal com si féssiu un massatge.
Ingredients
Per el preferment (poolish)
320 g de farina panificable
360 g d’aigua
3 g de llevat fresc
Per la focaccia
340 g de farina panificable
180 g d’aigua
570 g de poolish
15 g de llevat fresc
90 g d’oli extra verge
Per decorar:
Olives negres
Romaní
Sal en escates
Elaboració
- Preparem el poolish el dia abans. En un bol desfem el llevat amb l’aigua, afegim la farina i remenem amb una espàtula. Tapem amb paper film i deixem reposar tota la nit fora de la nevera.
- L’endemà preparem la massa de la focaccia. En un bol posem el poolish, afegim l’aigua i el llevat i remenem bé. Incorporem la farina i l’oli i amb una ma amassem dins el bol durant uns 10 minuts aproximadament.
- Enfarinem la superficie on volguem treballar la focaccia. Aboquem la massa, en formem un rectangle, espolsem farina per sobre i ho deixem reposar 5 minuts.
- Estirem la massa per cada punta amb molt de compte, de tal manera que la doblem. En fem un plec com si fos un sobre, espolsem una mica de farina i la tapem amb paper film. Deixem reposar 30 minuts.
- Un cop hagin passat els 30 minuts repetim el procés i deixem reposar 30 minuts.
- Passats els 30 minuts repetim el procés i deixem reposar 1 hora.
- En total haurem fet 3 plecs.
- Agafem una safata per anar al forn, la folrem amb paper de forn i escampem oli i hi posem amb molt de compte la massa de la focaccia.
- Tornem a escampar oli per sobre i anem enfonsant els dits suaument per tota la massa. Deixem fermentar tota la nit a la nevera.
- L’endemà preescalfem el forn a 250º, i mentres treiem la focaccia 1 hora abans de la nevera perquè agafi temperatura. Tornem a escampar oli per sobre i tornem a enfonsar el dits per tota la massa. Decorem amb olives negres, romaní fresc i sal en escates.
- Baixem la temperatura a 230º i enfornem durant 10 minuts; un cop passats els 10 minuts girem la safata del forn i enfornem 10 minuts més aproximadament.
- Retirem del forn i la deixem refredar.