Kardemummabullar - Brioixos suecs de cardamom - Pa amb vi i sucre
Els que em seguiu ja sabeu que sóc fan de la brioixeria i de les masses fermentades i per tant, tinc vàries receptes de brioixos publicades. I és que em fascina el procés de llevat d’una massa, i l’olor que fa el llevat fresc per mi és embriagador. L’ingredient estrella per fer aquests “Kardemummabullar” (tela amb el nom!) és el cardamom, una espècie aromàtica de sabor molt intens i amb un punt picant que trobareu a qualsevol herboristeria o en botigues de fruits secs. Per fer-la he seguit fil per randa, la recepta de l’Iban Yarza, i us la poso tal qual, ja que no he fet cap variació.
kardemummabullar, brioixos suecs de cardamom, brioixos
17300
post-template-default,single,single-post,postid-17300,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-theme-ver-10.1.1,wpb-js-composer js-comp-ver-5.0.1,vc_responsive

Kardemummabullar – Brioixos suecs de cardamom

Els que em seguiu ja sabeu que sóc fan de la brioixeria i de les masses fermentades i per tant, tinc vàries receptes de brioixos publicades. I és que em fascina el procés de llevat d’una massa, i l’olor que fa el llevat fresc per mi és embriagador.

L’ingredient estrella per fer aquests “Kardemummabullar” (tela amb el nom!) és el cardamom, una espècie aromàtica de sabor molt intens i amb un punt picant que trobareu a qualsevol herboristeria o en botigues de fruits secs.

Per fer-la he seguit fil per randa, la recepta de l’Iban Yarza, i us la poso tal qual, ja que no he fet cap variació.

Ingredients

390 g de farina de força

210 g de llet

75 g de mantega

12 g de llevat fresc

75 g de sucre

5 g de sal

1 culleradeta de cardamom en pols

Per el farcit

60 g de mantega

60 de sucrè morè

40 g d’ametlla molta

1 culleradeta de cardamom en pols

Per decorar

1 ou

Sal

Sucre perlat

Elaboració

  1. Començarem preparant la massa. Posarem un cassó al foc amb la llet i desfarem la mantega. Un cop estigui desfeta esperarem a que arribi a un temperatura de 36 graus i hi desfarem el llevat.
  2. Al bol de la Kitchen Aid posarem 350 g de farina i la llet amb la mantega. Ho amassarem amb l’accessori ganxo a velocitat 1 durant 3 o 4 minuts.
  3. Afegirem la resta de la farina, el sucre, la sal i el cardamom en pols.
  4. Seguirem amassant i pujarem una mica la velocitat. La massa s’ha de desenganxar de les parets del bol.
  5. Posarem la massa en un bol untat amb una mica d’oli, ho taparem amb un drap o paper film i ho deixarem llevar uns 90 minuts o fins que hagi doblat el seu volum.
  6. Prepararem el farcit barrejant la mantega a punt de pomada amb el sucre morè, l’ametlla molta i una culleradeta de cardamom. Reservarem.
  7. Un cop tinguem la massa llevada, la posarem a la taula de treball i l’estirarem amb un corró fins obtenir un rectangle d’uns 40 cm x 35 cm i fins a un gruix d’una mica menys de ½ cm.
  8. Dividirem mentalment la massa en tres parts, escamparem el farcit en dos terceres parts i en farem un plec. El tros de massa que hem deixat sense el farcit, el doblegarem sobre la part central. Amb l’altre extrem de la massa, farem el mateix i el doblegarem sobre aquest últim.
  9. Deixarem reposar la massa uns 30 minuts i en farem tires d’1’5 cm.
  10. Agafarem una tira i l’estirarem una mica amb les mans fins gairebé doblar l’allargada, l’enrotllarem al voltant dels dits i amagarem l’extrem a sota.
  11. Deixarem fermentar els brioixos fins que gairebé hagin doblat el volum.
  12. Els pintarem amb ou batut amb sal i hi escamparem una mica de sucre perlat o ametlla granet.
  13. Els enfornarem a 220º durant uns 10 minuts.
  14. Com que cada forn és diferent, heu de vigilar la cocció, potser necessitareu més o menys estona.

 

Etiquetes:

Publicar un comentari