Kardemummabullar – Brioixos suecs de cardamom
Els que em seguiu ja sabeu que sóc fan de la brioixeria i de les masses fermentades i per tant, tinc vàries receptes de brioixos publicades. I és que em fascina el procés de llevat d’una massa, i l’olor que fa el llevat fresc per mi és embriagador.
L’ingredient estrella per fer aquests “Kardemummabullar” (tela amb el nom!) és el cardamom, una espècie aromàtica de sabor molt intens i amb un punt picant que trobareu a qualsevol herboristeria o en botigues de fruits secs.
Per fer-la he seguit fil per randa, la recepta de l’Iban Yarza, i us la poso tal qual, ja que no he fet cap variació.
Ingredients
390 g de farina de força
210 g de llet
75 g de mantega
12 g de llevat fresc
75 g de sucre
5 g de sal
1 culleradeta de cardamom en pols
Per el farcit
60 g de mantega
60 de sucrè morè
40 g d’ametlla molta
1 culleradeta de cardamom en pols
Per decorar
1 ou
Sal
Sucre perlat
Elaboració
- Començarem preparant la massa. Posarem un cassó al foc amb la llet i desfarem la mantega. Un cop estigui desfeta esperarem a que arribi a un temperatura de 36 graus i hi desfarem el llevat.
- Al bol de la Kitchen Aid posarem 350 g de farina i la llet amb la mantega. Ho amassarem amb l’accessori ganxo a velocitat 1 durant 3 o 4 minuts.
- Afegirem la resta de la farina, el sucre, la sal i el cardamom en pols.
- Seguirem amassant i pujarem una mica la velocitat. La massa s’ha de desenganxar de les parets del bol.
- Posarem la massa en un bol untat amb una mica d’oli, ho taparem amb un drap o paper film i ho deixarem llevar uns 90 minuts o fins que hagi doblat el seu volum.
- Prepararem el farcit barrejant la mantega a punt de pomada amb el sucre morè, l’ametlla molta i una culleradeta de cardamom. Reservarem.
- Un cop tinguem la massa llevada, la posarem a la taula de treball i l’estirarem amb un corró fins obtenir un rectangle d’uns 40 cm x 35 cm i fins a un gruix d’una mica menys de ½ cm.
- Dividirem mentalment la massa en tres parts, escamparem el farcit en dos terceres parts i en farem un plec. El tros de massa que hem deixat sense el farcit, el doblegarem sobre la part central. Amb l’altre extrem de la massa, farem el mateix i el doblegarem sobre aquest últim.
- Deixarem reposar la massa uns 30 minuts i en farem tires d’1’5 cm.
- Agafarem una tira i l’estirarem una mica amb les mans fins gairebé doblar l’allargada, l’enrotllarem al voltant dels dits i amagarem l’extrem a sota.
- Deixarem fermentar els brioixos fins que gairebé hagin doblat el volum.
- Els pintarem amb ou batut amb sal i hi escamparem una mica de sucre perlat o ametlla granet.
- Els enfornarem a 220º durant uns 10 minuts.
- Com que cada forn és diferent, heu de vigilar la cocció, potser necessitareu més o menys estona.