Pa bàsic de massa mare - Pa amb vi i sucre
Per fi el meu primer pa de massa mare, i és que després de molts intents i uns quants quilos de farina, finalment ho he aconseguit. Després de seguir vàries receptes, la que millor m’ha anat per començar ha sigut la del Daniel Jordà, que podeu veure a les seves stories. A partir d’aquesta base, he fet altres pans canviant el tipus de farina i les proporcions i del que aniré penjant les receptes mica en mica.
pa, massa mare
18027
post-template-default,single,single-post,postid-18027,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-theme-ver-10.1.1,wpb-js-composer js-comp-ver-5.0.1,vc_responsive

Pa bàsic de massa mare

Per fi el meu primer pa de massa mare, i és que després de molts intents i uns quants quilos de farina, finalment ho he aconseguit.

Després de seguir vàries receptes, la que millor m’ha anat per començar ha sigut la del Daniel Jordà, que podeu veure a les seves stories.

A partir d’aquesta base, he fet altres pans canviant el tipus de farina i les proporcions i del que aniré penjant les receptes mica en mica.

Ingredients

300 g de farina de força

200 g de farina panificable

100 g de massa mare hidratada al 100%

350 g d’aigua tèbia

10 g de sal

Elaboració

  1. En un bol posem les dues farines, la massa mare i l’aigua, de la qual en guardarem una miqueta per quan incorporem la sal, només per desfer-la.
  2. Barregem bé amb la mà fins que tinguem una massa lligada i enganxosa. Tapem el bol i la deixem reposar durant 1 hora.
  3. Quan hagi passat l’hora de repòs, veureu com la textura de la massa ha canviat totalment. Ara incorporem la sal amb una miqueta d’aigua i l’integrem bé. En fem un plec i la deixem reposar 20 minuts.
  4. Passats el 20 minuts, posem una mica d’oli sobre la taula de treball, aboquem la massa, en fem un plec i la deixem reposar 30 minuts dins el bol o dins un tupper.
  5. Aquest pas el repetirem dos vegades més, però quan fem el tercer plec, la deixarem reposar 90 minuts.
  6. Passats els 90 minuts, fem un plec senzill i la deixem reposar 20 minuts.
  7. Enfarinem la taula de treball, posem la massa de pa i li donem forma rodona o de batard, us aconsello que busqueu algun vídeo de com formar batards.
  8. Enfarinem un banetton i hi posem el batard cap per avall; és a dir la part de dalt la posarem a sota.
  9. Tapem el batard amb paper film i el deixem fermentar a la nevera fins l’endemà.
  10. Treiem el pa de la nevera 1 hora abans d’enfornar-lo perquè agafi temperatura.
  11. Preescalfem el forn durant 1 hora a màxima potencia, només la part de sota i amb la safata del forn al nivell més baix.
  12. Agafem una safata o planxa, hi posem paper de forn i aboquem el batard amb delicadesa.
  13. Espolsem una mica de farina per sobre i grenyem el pa. Aquí també us aconsello que mireu aquest vídeo on veureu diferents formes de grenyar el pa.
  14. Posem a bullir aigua en un cassó, no massa, mig got més o menys. Aquesta aigua la posarem en una safata a la part de sota del forn perquè faci vapor.
  15. Un cop tinguem el forn ben calent, fem lliscar el pa sobre la safata que ja tenim calenta dins el forn, i posem la safata amb l’aigua bullint a sota.
  16. Parem el forn durant 10 minuts.
  17. Passats els 10 minuts tornem a encendre el forn a 210º però aquesta vegada a dalt i a baix, i 5 minuts després retirem la safata on tenim l’aigua.
  18. Deixem coure el pa durant 30 o 40 minuts més.
  19. Parem el forn i el deixem 5 minuts més amb la porta una mica oberta.
  20. El deixem refredar sobre una reixeta.

 

Etiquetes:

Publicar un comentari