Pa bàsic de massa mare
Per fi el meu primer pa de massa mare, i és que després de molts intents i uns quants quilos de farina, finalment ho he aconseguit.
Després de seguir vàries receptes, la que millor m’ha anat per començar ha sigut la del Daniel Jordà, que podeu veure a les seves stories.
A partir d’aquesta base, he fet altres pans canviant el tipus de farina i les proporcions i del que aniré penjant les receptes mica en mica.
Ingredients
300 g de farina de força
200 g de farina panificable
100 g de massa mare hidratada al 100%
350 g d’aigua tèbia
10 g de sal
Elaboració
- En un bol posem les dues farines, la massa mare i l’aigua, de la qual en guardarem una miqueta per quan incorporem la sal, només per desfer-la.
- Barregem bé amb la mà fins que tinguem una massa lligada i enganxosa. Tapem el bol i la deixem reposar durant 1 hora.
- Quan hagi passat l’hora de repòs, veureu com la textura de la massa ha canviat totalment. Ara incorporem la sal amb una miqueta d’aigua i l’integrem bé. En fem un plec i la deixem reposar 20 minuts.
- Passats el 20 minuts, posem una mica d’oli sobre la taula de treball, aboquem la massa, en fem un plec i la deixem reposar 30 minuts dins el bol o dins un tupper.
- Aquest pas el repetirem dos vegades més, però quan fem el tercer plec, la deixarem reposar 90 minuts.
- Passats els 90 minuts, fem un plec senzill i la deixem reposar 20 minuts.
- Enfarinem la taula de treball, posem la massa de pa i li donem forma rodona o de batard, us aconsello que busqueu algun vídeo de com formar batards.
- Enfarinem un banetton i hi posem el batard cap per avall; és a dir la part de dalt la posarem a sota.
- Tapem el batard amb paper film i el deixem fermentar a la nevera fins l’endemà.
- Treiem el pa de la nevera 1 hora abans d’enfornar-lo perquè agafi temperatura.
- Preescalfem el forn durant 1 hora a màxima potencia, només la part de sota i amb la safata del forn al nivell més baix.
- Agafem una safata o planxa, hi posem paper de forn i aboquem el batard amb delicadesa.
- Espolsem una mica de farina per sobre i grenyem el pa. Aquí també us aconsello que mireu aquest vídeo on veureu diferents formes de grenyar el pa.
- Posem a bullir aigua en un cassó, no massa, mig got més o menys. Aquesta aigua la posarem en una safata a la part de sota del forn perquè faci vapor.
- Un cop tinguem el forn ben calent, fem lliscar el pa sobre la safata que ja tenim calenta dins el forn, i posem la safata amb l’aigua bullint a sota.
- Parem el forn durant 10 minuts.
- Passats els 10 minuts tornem a encendre el forn a 210º però aquesta vegada a dalt i a baix, i 5 minuts després retirem la safata on tenim l’aigua.
- Deixem coure el pa durant 30 o 40 minuts més.
- Parem el forn i el deixem 5 minuts més amb la porta una mica oberta.
- El deixem refredar sobre una reixeta.