Pa de xapata - Pa amb vi i sucre
Si una cosa està aconseguint aquest confinament és que està posant a prova les nostres habilitats culinàries; tothom s’ha llençat de cap a cuinar com si no hi hagués demà; sobretot pa i pastissos. El lineals de farina es buiden en un tancar i obrir d’ulls ; i trobar-ne un paquet s’ha convertit en tota una odissea… Una de les coses més gratificants de cuinar a casa i que quasi mai faig, per mi és el pa; em fascina tot el procés, des de posar les mans a la massa, formar-lo, esperar amb paciència els diferents temps de fermentació i mirar fascinada com creix dins el forn; per no parlar de l’olor a pa acabat de fer, un dels millors perfums. Sempre havia sentit a dir que el pa de xapata era una mica complicat de fer a casa, doncs es tracta d’una massa molt hidratada; però va ser veure el vídeo que va penjar el Daniel Jordà a Instagram, que em va faltar temps de posar-me amb les mans a la massa; i us asseguro que si jo he pogut, vosaltres també; només cal tenir paciència. Heu de tenir en compte que per fer la xapata necessiteu temps; és a dir haureu de començar el dia abans per poder-ne gaudir l’endemà per dinar.
pa, xapata
17951
post-template-default,single,single-post,postid-17951,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-theme-ver-10.1.1,wpb-js-composer js-comp-ver-5.0.1,vc_responsive

Pa de xapata

Si una cosa està aconseguint aquest confinament és que està posant a prova les nostres habilitats culinàries; tothom s’ha llençat de cap a cuinar com si no hi hagués demà; sobretot pa i pastissos. El lineals de farina es buiden en un tancar i obrir d’ulls ; i trobar-ne un paquet s’ha convertit en tota una odissea…

Una de les coses més gratificants de cuinar a casa i que quasi mai faig, per mi és el pa; em fascina tot el procés, des de posar les mans a la massa, formar-lo, esperar amb paciència els diferents temps de fermentació i mirar fascinada com creix dins el forn; per no parlar de l’olor a pa acabat de fer, un dels millors perfums.

Sempre havia sentit a dir que el pa de xapata era una mica complicat de fer a casa, doncs es tracta d’una massa molt hidratada; però va ser veure el vídeo que va penjar el Daniel Jordà a Instagram, que em va faltar temps de posar-me amb les mans a la massa; i us asseguro que si jo he pogut, vosaltres també; només cal tenir paciència.

Heu de tenir en compte que per fer la xapata necessiteu temps; és a dir haureu de començar el dia abans per poder-ne gaudir l’endemà per dinar.

Ingredients per 4 xapates

Per el poolish (preferment)

300 g de farina panificable (la normal)

300 g d’aigua

2 g de llevat fresc

Per la massa

200g de farina panificable

500 g de farina de força

430 g d’aigua

20 g de sal

4 o 5 g de llevat fresc

600 g de poolish

 

Elaboració

  1. Comencem preparant el poolish el dia abans. En un bol barregem la farina amb l’aigua i el llevat; veureu que semblarà una papilla.
  2. El tapem amb paper film i el deixem tota la nit a temperatura ambient. Si fa molta calor, el podem guardar a la nevera i l’endemà treure’l una estona abans de fer-lo servir.
  3. L’endemà al matí començarem fent la massa. Al bol on tenim el poolish, hi afegirem la sal, les dues farines, l’aigua i el llevat, i ens divertirem; amb una ma agafarem el bol i amb l’altra anirem barrejant la massa fins que veiem que està força lligada.
  4. Aboquem la massa sobre el marbre de la cuina; on hi posarem una mica d’oli, la tapem amb el mateix bol i la deixem reposar 30’.
  5. Un cop hagi reposat, agafem una safata, hi posem oli, l’escampem amb la ma, posem la massa, l’estirem una mica amb les mans, en fem dos plecs, la tapem amb paper film i la deixem reposar 30’. Aquest procés el farem 3 vegades més, en total seran 4 plecs , i el 4rt plec que fem la deixarem reposar 45’
  6. Ara toca transferir la massa a una superficie de treball enfarinada. Amb les mans mirem d’arreglar la forma de la massa sense manipular-la massa, espolsem farina per sobre i amb una rasqueta tallem 4 barres.
  7. Posem paper de forn en una safata, hi espolsem farina i anem col.locant les barres deixant separació entre elles. Per fer la separació farem servir el mateix paper de forn, fent un plec entre barra i barra.
  8. Espolsem una mica de farina sobre les barres, les tapem amb un drap de cotó i les deixem fermentar 1 hora aproximadament.
  9. Preescalfem el forn a 250º amb la safata dins però girada del revés.
  10. Un cop tinguem les barres fermentades, les hem de passar a la safata del forn. Per fer-ho agafem una fusta o pala de forn i les anem tombant del revés; és a dir, la part que veiem ens ha de quedar a sota. Per fer-ho ens ajudarem del plec de paper de forn que hem fet .
  11. Baixem la temperatura del forn a 230º i introduim a la part de sota una safata amb un dit d’aigua; per tal de generar vapor.
  12. Enfornem les xapates uns 20 minuts més o menys.
  13. Les treiem del forn i les deixem refredar del tot abans de tallar-les.

 

Etiquetes:

Publicar un comentari