Pa de xapata amb olives negres i romaní - Pa amb vi i sucre
Aquest pa de xapata amb olives negres sorgeix després de l’èxit rotund del meu primer pa de xapata. Després de fer el pa de xapata normal un parell de vegades, tenia clar que el següent seria amb olives negres. Un pa que ja de per si ja és bo tot sol, o si ho preferiu, feu-ne un entrepà de tonyina amb ou dur per exemple, i ja teniu un sopar arreglat! La fórmula per aquest pa de xapata amb olives negres és la mateixa que la de la xapata normal, però com no en volia fer tantes, he reduït les quantitats a la meitat. Perquè aquest pa de xapata amb olives negres sigui espectacular, compreu unes bones olives negres amb pinyol, despinyoleu-les i trossegeu-les; si, és una mica entretingut, però us asseguro que val la pena!
xapata, pa, olives negres, romaní
17986
post-template-default,single,single-post,postid-17986,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-theme-ver-10.1.1,wpb-js-composer js-comp-ver-5.0.1,vc_responsive

Pa de xapata amb olives negres i romaní

Aquest pa de xapata amb olives negres sorgeix després de l’èxit rotund del meu primer pa de xapata. Després de fer el pa de xapata normal un parell de vegades, tenia clar que el següent seria amb olives negres.

Un pa que ja de per si ja és bo tot sol, o si ho preferiu, feu-ne un entrepà de tonyina amb ou dur per exemple, i ja teniu un sopar arreglat!

La fórmula per aquest pa de xapata amb olives negres és la mateixa que la de la xapata normal, però com no en volia fer tantes, he reduït les quantitats a la meitat.

Perquè aquest pa de xapata amb olives negres sigui espectacular, compreu unes bones olives negres amb pinyol, despinyoleu-les i trossegeu-les; si, és una mica entretingut, però us asseguro que val la pena!

 

Ingredients per 2 xapates grans o 4 mitjanes

Per el poolish (preferment)

150 g de farina panificable (la normal)

150 g d’aigua

1 g de llevat fresc

Per la massa

100g de farina panificable

250 g de farina de força

215 g d’aigua

10 g de sal

3 g de llevat fresc

Tot el poolish

100 g d’olives negres trossejades

2 culleradetes de romaní fresc picat

 

Elaboració

  1. Comencem preparant el poolish el dia abans. En un bol barregem la farina amb l’aigua i el llevat; veureu que semblarà una papilla.
  2. El tapem amb paper film i el deixem tota la nit a temperatura ambient. Si fa molta calor, el podem guardar a la nevera i l’endemà treure’l una estona abans de fer-lo servir.
  3. L’endemà al matí començarem fent la massa. Al bol on tenim el poolish, hi afegirem la sal, les dues farines, l’aigua i el llevat.
  4. amb una ma agafarem el bol i amb l’altra anirem barrejant la massa fins que veiem que està força lligada.
  5. Uns minuts abans d’acabar d’amassar hi incorporem les olives negres i el romaní, i seguim amassant fins que s’hagin integrat a la massa.
  6. Aboquem la massa sobre el marbre de la cuina; on hi posarem una mica d’oli, la tapem amb el mateix bol i la deixem reposar 30’.
  7. Un cop hagi reposat, agafem una safata, hi posem oli, l’escampem amb la ma, posem la massa, l’estirem una mica amb les mans, en fem dos plecs, la tapem amb paper film i la deixem reposar 30’. Aquest procés el farem 3 vegades més, en total seran 4 plecs , i el 4rt plec que fem la deixarem reposar 45’
  8. Ara toca transferir la massa a una superficie de treball enfarinada. Amb les mans mirem d’arreglar la forma de la massa sense manipular-la massa, espolsem farina per sobre i amb una rasqueta tallem 4 barres mitjanes o bé 2 grosses.
  9. Posem paper de forn en una safata, hi espolsem farina i anem col.locant les barres deixant separació entre elles. Per fer la separació farem servir el mateix paper de forn, fent un plec entre barra i barra.
  10. Espolsem una mica de farina sobre les barres, les tapem amb un drap de cotó i les deixem fermentar 1 hora aproximadament.
  11. Preescalfem el forn a 250º amb la safata dins però girada del revés.
  12. Un cop tinguem les barres fermentades, les hem de passar a la safata del forn. Per fer-ho agafem una fusta o pala de forn i les anem tombant del revés; és a dir, la part que veiem ens ha de quedar a sota. Per fer-ho ens ajudarem del plec de paper de forn que hem fet .
  13. Baixem la temperatura del forn a 230º i introduim a la part de sota una safata amb un dit d’aigua; per tal de generar vapor.
  14. Enfornem les xapates uns 20 minuts més o menys.
  15. Les treiem del forn i les deixem refredar del tot abans de tallar-les.

 

Etiquetes:

Publicar un comentari