Pollastre farcit de Nadal
A casa els àpats de les festes de Nadal són d’allò més tradicionals; per Nadal escudella amb carn d’olla i pollastre rostit; i per Sant Esteve, canelons.
Fa temps que em rondava pel cap fer un pollastre farcit; ja que primer de tot és un plat que fa festa, i en segon lloc, per variar una mica però sense sortir del que és tradicional.
Com que sóc bastant previsora i m’agrada que les coses surtin bé, aquest pont he aprofitat per fer aquesta recepta, i n’he sortit amb molt bona nota, o sigui que aquest any per Nadal toca farcir un pollastre.
Segurament la paraula farcit ja us fa pensar en “ui, massa feina”, però realment no és així; penseu que una gran part de la feina la farà el forn mentre vosaltres us podeu dedicar a fer altres coses.
La safata on he preparat el pollastre farcit és de ceràmica, de la marca Staub de Zwilling Henckel.
Ingredients
1 pollastre de 1,6 kg
2 cebes de figueres
1 cabeça d’alls
Llard
Sal
Pebre
1 branca de canyella
Romaní
2 fulles de llorer
1 got de vi ranci
1 got de brandy
Per el farcit
5 o 6 salsitxes
3 o 4 talls de cansalada del coll
100 g de prunes amb pinyol
100 g d’orellanes d’albercoc
75 g de pinyons
Tòfona fresca (opcional)
* Nota important: la recepta que us detallo és per 1 pollastre d’1,6 kg; si compreu un pollastre més gros o un pollastre de pagès, penseu que el temps no serà el mateix, i també haureu d’adaptar les quantitats del farcit.
Elaboració
- Preescalfeu el forn a 180º
- Talleu les salsitxes i la cansalada del coll a trossets petits i fregiu-ho en una paella o cassola amb un xic d’oli i una mica de llard.
- A mitja cocció aboqueu-hi un raig de vi ranci i un raig de brandy. Deixeu reduir l’alcohol i reserveu-ho en un bol. Opcionalment hi podeu afegir una mica de tòfona fresca ratllada.
- Afegiu al farcit les prunes, les orellanes i els pinyons. Les prunes i orellanes remullades prèviament amb aigua calenta
- Salpebreu el pollastre per dins i per fora.
- Empleneu el pollastre amb el farcit; però guardeu-ne una part per posar-lo com a guarnició.
- Poseu una branca de romaní i cosiu el pollastre per evitar que surti el farcit; també el podeu tancar amb un escuradents.
- Unteu el pollastre amb llard i poseu-lo amb els pits avall en una safata per anar al forn que també haureu untat amb llard.
- Deixeu-ho uns 30’ o 40’ i després doneu-li la volta al pollastre, escampeu les cebes tallades a la juliana, la cabeça d’alls, la canyella i les fulles de llorer i regueu-lo amb un got de vi ranci i un got de brandy.
- Deixeu-lo 40 o 50’ més, o fins que veieu que estigui cuit. Tingueu la precaució d’anar-lo ruixant-lo amb el seu propi suc de tant en tant; i 20 minuts abans de parar el forn, afegiu la resta del farcit pels voltants.
- Com sempre, aquest tipus de plats són més bons fets d’un dia per l’altre.