Tortell de Reis - Pa amb vi i sucre
S’acosta la nit més mágica de l’any, i a més ve acompanyada d’el Tortell de Reis; un dels dolços més típics de la nostra gastronomia. Un dolç el.laborat amb una massa de brioix farcida de massapà i decorada amb fruita confitada. Tradicionalment el Tortell de Reis amaga dues sorpreses, una fava i un rei. Qui troba el rei és coronat, i qui troba la fava…doncs li toca pagar el tortell. Per fer la massa de brioix faig servir la mateixa fórmula de la coca de Sant Joan, l’única diferència és que per fer el tortell poso una mica més de llevat. Amb les mides d’aquesta recepta us poden sortir entre 3 i 4 tortells d’uns 300 grams, o bé podeu fer només un tortell més gran i amb la resta de la massa fer brioixos o una coca amb sucre i pinyons.
tortell, reis, massapà, brioix
17629
post-template-default,single,single-post,postid-17629,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-theme-ver-10.1.1,wpb-js-composer js-comp-ver-5.0.1,vc_responsive

Tortell de Reis

S’acosta la nit més mágica de l’any, i a més ve acompanyada d’el Tortell de Reis; un dels dolços més típics de la nostra gastronomia. Un dolç el.laborat amb una massa de brioix farcida de massapà i decorada amb fruita confitada.

Tradicionalment el Tortell de Reis amaga dues sorpreses, una fava i un rei. Qui troba el rei és coronat, i qui troba la fava…doncs li toca pagar el tortell.

Per fer la massa de brioix faig servir la mateixa fórmula de la coca de Sant Joan, l’única diferència és que per fer el tortell poso una mica més de llevat.

Amb les mides d’aquesta recepta us poden sortir entre 3 i 4 tortells d’uns 300 grams, o bé podeu fer només un tortell més gran i amb la resta de la massa fer brioixos o una coca amb sucre i pinyons.

Ingredients

500 g de farina de força

10 g de sal

100 g de sucre

3 ous

100 g de llard

40 g de llevat de forner

120 – 130 g d’aigua

2 cullerades d’aigua de flor de taronger

Per el massapà

200 g d’ametlla mòlta

200 g de sucre llustre

2 clares d’ou

Per decorar el tortell

1 ou

1 pessic de sal

Sucre perlat

Fruita confitada

Elaboració

  1. Un dia abans de fer el tortell, prepararem el massapà. En un bol posarem l’ametlla mòlta, el sucre llustre i les clares d’ou. Ho barrejarem fins que ens quedi una massa lligada i compacta. La guardarem tapada amb paper film a la nevera.
  2. Al bol de la Kitchen Aid començarem a pastar la farina, el sucre, la sal, els ous, l’aigua de flor de taronger i l’aigua (reserveu-ne una mica per el final)
  3. El llard el posarem en un cassó al foc i deixarem que es desfaci.
  4. Un cop tingueu tots els ingredients pastats hi afegirem el llard desfet mica en mica i continuarem treballant a velocitat lenta fins que s’hagi integrat a la massa.
  5. Un cop la massa hagi absorbit tot el llard hi afegirem el llevat desmenussat juntament amb una mica d’aigua. Ho continuarem amassant fins que la massa es desenganxi de les parets del bol.
  6. En formarem una bola i la guardarem en un bol untat amb una mica d’oli i tapat amb paper film durant 1 hora a la nevera. Jo la vaig fer al vespre i la vaig deixar a la nevera fins l’endemà.
  7. Seguidament, dividirem la massa en porcions d’uns 350 g, en farem boles i les posarem en una safata untada amb una mica d’oli. Ho guardarem a la nevera durant 30 minuts. (Com que jo he tingut la massa tota la nit a la nevera, m’he estalviat aquest pas)
  8. Passats els 30 minuts les treurem de la nevera i amb l’ajuda d’un corró les estirarem fins obtenir un rectangle amb un gruix de ½ cm més o menys.
  9. Farem un cilindre amb 180 g de massapà i el posarem sobre el rectangle de la pasta. El cilindre ha de tenir la mateixa llargada que el brioix.
  10. Enrotllarem la pasta i l’estirarem fins que tingui una llargada considerable.
  11. En farem un cercle i unirem les puntes, aplanant un dels extrems i tapant-lo amb l’altre.
  12. Posarem el tortell en una safata per anar al forn, sobre paper sulfurat, l’aplanarem una mica amb els dits i decorarem amb la fruita confitada.
  13. Deixarem fermentar el tortell fins que hagi doblat el seu volum, uns 90 minuts aproximadament en un lloc càlid i resguardat de corrents d’aire (per exemple dins el forn)
  14. Pintarem el tortell amb ou batut amb una mica de sal per donar-li brillantor i escamparem el sucre perlat.
  15. L’enfornarem a 180º uns 15 minuts aproximadament.
  16. Com que cada forn és diferent, heu de vigilar la cocció, potser necessitareu més o menys estona.

 

Etiquetes:

Publicar un comentari