Tortell de Sant Antoni - Pa amb vi i sucre
I just quan ens comencem a recuperar de les festes que ja tornem a ser-hi amb el Tres Tombs i Sant Antoni i és que això és un no parar… i si la tradició diu que s’ha de menjar tortell, doncs a fer tortell! El tortell de Sant Antoni és molt similar al tortell de reis, una massa de brioix farcit de massapà però en aquest cas sense fruita confitada. Per fer la massa de brioix faig servir la mateixa fórmula de la coca de Sant Joan, l’única diferència és que per fer el tortell poso una mica més de llevat. Amb les mides d’aquesta recepta us poden sortir entre 3 i 4 tortells d’uns 300 grams, o bé podeu fer només un tortell més gran i amb la resta de la massa fer brioixos o una coca amb sucre i pinyons.
tortell, massapà
17275
post-template-default,single,single-post,postid-17275,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-theme-ver-10.1.1,wpb-js-composer js-comp-ver-5.0.1,vc_responsive

Tortell de Sant Antoni

I just quan ens comencem a recuperar de les festes que ja tornem a ser-hi amb el Tres Tombs i Sant Antoni i és que això és un no parar!

I si la tradició diu que s’ha de menjar tortell… doncs a fer tortell!

El tortell de Sant Antoni és molt similar al tortell de reis, una massa de brioix farcit de massapà però en aquest cas sense fruita confitada.

Per fer la massa de brioix faig servir la mateixa fórmula de la coca de Sant Joan, l’única diferència és que per fer el tortell poso una mica més de llevat.

Amb les mides d’aquesta recepta us poden sortir entre 3 i 4 tortells d’uns 300 grams, o bé podeu fer només un tortell més gran i amb la resta de la massa fer brioixos o una coca amb sucre i pinyons.

Ingredients

500 g de farina de força

10 g de sal

100 g de sucre

3 ous

100 g de llard

40 g de llevat de forner

120 – 130 g d’aigua

2 cullerades d’aigua de flor de taronger

Per el massapà

200 g d’ametlla mòlta

200 g de sucre llustre

2 clares d’ou

Per decorar el tortell

1 ou

1 pessic de sal

Sucre perlat

Elaboració

  1. Un dia abans de fer el tortell, prepararem el massapà. En un bol posarem l’ametlla mòlta, el sucre llustre i les clares d’ou. Ho barrejarem fins que ens quedi una massa lligada i compacta. La guardarem tapada amb paper film a la nevera.
  2. Al bol de la Kitchen Aid començarem a pastar la farina, el sucre, la sal, els ous, l’aigua de flor de taronger i l’aigua (reserveu-ne una mica per el final)
  3. El llard el posarem en un cassó al foc i deixarem que es desfaci.
  4. Un cop tingueu tots els ingredients pastats hi afegirem el llard desfet mica en mica i continuarem treballant a velocitat lenta fins que s’hagi integrat a la massa.
  5. Un cop la massa hagi absorbit tot el llard hi afegirem el llevat desmenussat juntament amb una mica d’aigua. Ho continuarem amassant fins que la massa es desenganxi de les parets del bol.
  6. En formarem una bola i la guardarem en un bol untat amb una mica d’oli i tapat amb paper film durant 1 hora a la nevera. Jo la vaig fer al vespre i la vaig deixar a la nevera fins l’endemà.
  7. Seguidament, dividirem la massa en porcions d’uns 350 g, en farem boles i les posarem en una safata untada amb una mica d’oli. Ho guardarem a la nevera durant 30 minuts. (Com que jo he tingut la massa tota la nit a la nevera, m’he estalviat aquest pas)
  8. Passats els 30 minuts les treurem de la nevera i amb l’ajuda d’un corró les estirarem fins obtenir un rectangle amb un gruix de ½ cm més o menys.
  9. Farem un cilindre amb 180 g de massapà i el posarem sobre el rectangle de la pasta. El cilindre ha de tenir la mateixa llargada que el brioix.
  10. Enrotllarem la pasta i l’estirarem fins que tingui una llargada considerable.
  11. En farem un cercle i unirem les puntes, aplanant un dels extrems i tapant-lo amb l’altre.
  12. Posarem el tortell en una safata per anar al forn, sobre paper sulfurat, l’aplanarem una mica amb els dits i amb un ganivet farem 4 talls una mica profunds, s’ha de veure el massapà.
  13. Deixarem fermentar el tortell fins que hagi doblat el seu volum, uns 90 minuts aproximadament en un lloc càlid i resguardat de corrents d’aire (per exemple dins el forn)
  14. Pintarem el tortell amb ou batut amb una mica de sal per donar-li brillantor i escamparem el sucre perlat.
  15. L’enfornarem a 180º uns 15 minuts aproximadament.
  16. Com que cada forn és diferent, heu de vigilar la cocció, potser necessitareu més o menys estona.

 

Etiquetes:
2 Comentaris
  • Oriol
    Publicat el 15:45h, 16 gener Respon

    Sònia,
    A casa meva no hi ha cap Antoni ni tampoc havíem anat mai als Tres Tombs. Per això no era massa conscient que aquest dia també se celebrés amb tortells. Em sonava haver-ho llegit i ara volia confirmar-ho. I el primer que veig en consultar l’oracle Google són aquestes preciositats teves acabades de sortir del forn! Una meravella: tant els tortells com les fotografies!
    Una abraçada i que aprofitin, que fan molt bona cara!
    Oriol

    • Sònia Berengueras
      Publicat el 19:41h, 16 gener Respon

      Hola Oriol,

      Moltes gràcies pels teus comentaris! Això és el que anima a seguir endavant i intentar millorar una miqueta cada dia.
      Cel.lebro que t’hagi agradat!

      Una abraçada!

      Sònia

Publicar un comentari