Ensaïmades - Pa amb vi i sucre
Dues de les peces de bolleria que em porten més records d’infantesa son les ensaïmades i els croissants. Fa uns anys mai m’hagués imaginat que podria fer a casa cap d’aquestes dues peces; però els que em coneixen saben que sóc una mica tossuda i que quan se’m posa una recepta al cap no paro fins que la trec… Havia sentit a dir que les ensaïmades eren una de les peces més difícils de fer; però personalment a mi em va costar moltíssim més fer els croissants. Les ensaïmades demanen una fermentació molt llarga; entre 12 i 24 hores, per tant, penseu bé quan les voldreu menjar i tireu enrere per veure quan heu de començar a preparar-les. Jo vaig començar després de dinar, les vaig tenir llevant 12 hores i les vaig enfornar l’endemà al matí.
ensaïmades, bolleria
17385
post-template-default,single,single-post,postid-17385,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-theme-ver-10.1.1,wpb-js-composer js-comp-ver-5.0.1,vc_responsive

Ensaïmades

Dues de les peces de bolleria que em porten més records d’infantesa son les ensaïmades i els croissants. Fa uns anys mai m’hagués imaginat que podria fer a casa cap d’aquestes dues peces; però els que em coneixen saben que sóc una mica tossuda i que quan se’m posa una recepta al cap no paro fins que la trec…

Havia sentit a dir que les ensaïmades eren una de les peces més difícils de fer; però personalment a mi em va costar moltíssim més fer els croissants.

Les ensaïmades demanen una fermentació molt llarga; entre 12 i 24 hores, per tant, penseu bé quan les voldreu menjar i tireu enrere per veure quan heu de començar a preparar-les. Jo vaig començar després de dinar, les vaig tenir llevant 12 hores i les vaig enfornar l’endemà al matí.

Com en d’altres ocasions, per la recepta de les ensaïmades he tirat del llibre del Xavier Barriga. Trobo que totes les seves receptes estan explicades de manera molt entenedora i això fa que siguin més fàcils de fer.

Ingredients

½ kg de farina de força

4 g de sal

90 g de sucre

70 g d’ou (més o menys 1 ou i mig)

20 g de llevat fresc

230 ml d’aigua freda

Llard

Sucre llustre

Elaboració

  1. Per començar, al bol de la Kitchen Aid posarem a pastar la farina, la sal, el sucre, l’ou i l’aigua.
  2. Posarem l’accesori ganxo i ho amassarem a velocitat baixa.
  3. Uns minuts abans d’acabar de pastar hi afegirem el llevat desmenussat.
  4. Un cop tinguem una massa fina i que es desenganxi de les parets del bol, la treurem i la deixarem reposar 20 minuts sobre la taula de la cuina tapada amb paper fim.
  5. Passat el temps de repòs en farem boles d’uns 80 g i les deixarem reposar 30 minuts a la nevera tapades amb paper film.
  6. Untarem amb una mica d’oli la superficie on haurem de treballar.
  7. Agafarem una peça, l’estirarem amb el corró fins a aconseguir una làmina molt fina, i amb els dits en repartirem el llard per sobre. La proporció de llard seria la meitat del pes de cada peça més o menys.
  8. Un cop tinguem el llard ben escampat, començarem a enrotllar la peça, donant-li tantes voltes com puguem. Deixarem reposar el rotlle 25 minuts.
  9. En una safata per anar al forn, posarem paper sulfurat i cargolarem les ensaïmades. Deixeu espai entre els cercles, doncs al llevar ja s’ajuntaran.
  10. Penseu també a deixar espai entre les ensaïmades per evitar que s’enganxin entre elles al llevar.
  11. Deixeu-les llevar dins el forn parat entre 12h i 24h
  12. Per enfornar-les, escalfeu el forn a 200º i quan sigui calent enforneu-les uns 6 o 7 minuts. Aneu amb compte de no deixar-les torrar massa.
  13. Deixeu-les refredar i escampeu-hi el sucre llustre per sobre.

 

Etiquetes:

Publicar un comentari